Grilování se stalo součástí českých letních dní a večerů. Ale aby to nebylo stále to samé dokola, tak zde máme pár super tipů, jak právě to vaše grilování proměnit v degustační večírek s italskými specialitkami.
Slunce pálí, gril rozpálený, chutě rostou – Tak co si uděláme dnes? Pokud se vám sbíhají sliny na grilovaný flák masa, klobásky, sýry a zeleninu, zadržte! Klasická a známá chuť toho všeho se dá velmi jednoduše povýšit na gurmánský zážitek.
Vy i váš mlsný chlapský jazýček si zasloužíte něco mnohem lepšího, než co najdete na sousedovo grilu – specialitky té nejlepší kvality. Jaké?
Nakládaná zeleninka a různé druhy čatní
Jako chlap musím říct, že není nic horšího, než když si na grilu připravíte parádní flákotu masa a po ruce nemáte nic, čím by se ta skvělá chuť umocnila. Právě k tomu slouží čatný (hustá omáčka z různého ovoce či zeleniny), které se dá koupit ve verzi pikatní, sladké, nakyslé, …
Já ovšem jako milovník cibule a fíků musím doporučit čatný cibulové a fíkové čatní (někdy rád oboje namixuji).
Fíkové a cibulové čatný je skvělý zvýrazňovač vašich grilovaných specialitek. Foto: Foodparadise.cz
Lilky v olivovém oleji se ke grilovanému masu a sýrům skvěle hodí! Foto: Foodparadise.cz
Ochucené oleje a octy
Považujete se (jako já) za nefalšovaného fajnšmekra? Pak určitě nepřehlédněte další možnost dochucení vašich grilovaných pochoutek. Ochucené oleje a octy, ozvláštní čerstvý salát, křehkou rybu, i kterékoliv masíčko.
Aromatizované oleje s různými příchutěmi mají mnoho podob využití. Poznejte je už při tomto grilování! Foto: Foodparadise.cz
V mé sbírce aromatizovaných olejů musím vypíchnout především bazalkový na salát caprese, olivový s příchutí lanýžů na opečený chleba a chilli olivový olej na grilované hovězí maso.
Nevíte si rady s ochucenými octy? Hodí se na dezert i rybu! Foto: Foodparadise.cz
Abych dotáhl seznam ochucovadel do gurmánského konce, pak nemůžu a ani nechci vynechat ochucené octy. Tento segment prodejce Foodparadise.cz může být pro někoho těžkou zkouškou kuchařského umění, ale věřte, že na použití octů nic není.
Tak například poleva z balsamikového octa s pomerančovou příchutí udělá z vaší vanilkové zmrzliny a grilovaného manga božskou manu. A aromatizovaný vinný ocet s mátou a limetkou se zas skvěle hodí k syrovým rybám i zelenině.
Dopřejte svým chuťovým pohárkům nevšední gurmánský zážitek, a to nejen v rámci letního grilování! Všechny lahodné pochutiny k jídlu i pití najdete na Foodparadise.cz