Žebříček nejlepších alkoholických nápojů, které byly na světě společnými silami vynalezeny. Kde by lidstvo bylo bez těchto zázračných tekutin?
10. Polsko – Vodka
Složení je prakticky stejné jako u vodky z Ruska – ovšem vyšší pozici si Poláci získali hlavně díky důkladnější destilaci při samotném výrobním procesu.
9. Mexico – Tequila
Její příprava je poměrně jednoduchá a v dnešní době se podává v lecjakém baru či podniku. Pokud se chcete vžít do role klasického Mexičana, tak jí usrkávejte při pokojové teplotě. Citrón, sůl, skořice jako dochucovadla jsou samozřejmostí.
8. USA – Tennessee Whisky
Pokud pojedete na výlet do USA ochutnat tuto zdejší specialitku je téměř nutnost! Má úplně jinou chuť než ta, co se prodává u nás. Ta pravá Tennessee Whisky je totiž během výrobního procesu nestále ochlazována, aby dosáhla té pravé jemnosti. Kdežto u nás se tomu tak neděje.
7. Česká republika – Becherovka
Ano čtete dobře, i český alkoholický nápoj našel ve světové TOP 10 svoje zastoupení a dopředu prozradím, že není jediný. Složení Becherovky není dodnes pořádně známo – tajemství je pečlivě střeženo v Karlových Varech.
Becherovka se podává pouze vychlazená!
6. Brazílie – Caipiroska
U nás vcelku neznámý nápoj, ovšem v Brazílii posvátné pití, to je Caipiroska. Příprava je poměrně jednoduchá – jde o kombinaci limetky, hnědého cukru a následné promíchání. Poté led až po okraj a dolít kvalitní vodkou (nejlépe Ruskou či Polskou).
5. Francie – Burgund
Burgundské víno je vůbec jedno z nejproslulejších vín, takže není divu, že si našel své místo v TOP 5. O kvalitě Burgundského vína rozhoduje kvalita půdy – aby víno dostalo oficiální punc, musí projít francouzskou kontrolou AOC tedy Appellation d’Origine Contrôlée.
4. Česká republika – Absint
Tento český extrémně silný alkoholický nápoj, který pochází z pelyňku, fenyklu a anýzů smíchaný s chemickou látkou thojon, jenž způsobuje podobné účinky jako opium, se vyhoupl až na čtvrté místo. V mnohých kulturách je dodnes považován za nervový jed.
3. Belgie – místní pivo
Belgie produkuje nespočetné množství druhů velice kvalitních piv, která jsou servírovaná do sklenic zajímavých tvarů. Do piva je přidáván koriandr, bylinky a různé druhy ovoce.
2. Irsko – Guinness
Tmavé irské pivo Guinness je dnes již doslova kultem – musí se podávat při teplotě 6 stupňů Celsia a jeho ingredience jsou dodnes utajeny.
1. Japonsko – Saké
Vítězem se stalo rýžové víno, které obsahuje 17% alkoholu pocházející z Japonska. Svoje prvenství si zasloužilo hlavně díky své kvalitě výrobního procesu a konečné jemné chuti – podává se vždy vychlazené!