Foto: morgueFile.com
Jak jistě víte, víno se nebalí pouze do krabic a nepije se na lavičce v parku. Existuje velká škála odrůd vín a ty se různě kombinují s jídlem. Obecně platí: čím více kořenité a chuťově výrazné jídlo, tím se podávají těžší a výraznější vína. Tedy k lehkým jídlům a salátům se pijí bílá vína, k tmavým tučným masům červená vína a k dezertům vína sladká.
Servírování vína
Víno se servíruje v lahvích a otevírá se před hosty. Zátka se neprovrtává celá, aby její zbytky nenapadaly do láhve.
Nalévá se vždy do sklenek na stopce: bílé do menších a otevřenějších než červené. Sklenici držíme vždy za stopku. Nejprve objednavatel nebo hostitel odlije sobě. Ochutná a schválí výběr, případně zachytí korek a v tom případě si bere novou skleničku. (V dobrých restauracích je to úkol číšníka nebo sommeliera.)
Po ochutnání se nalévá nejprve ženám a pak mužům podle společenské důležitosti, naposledy si dolije hostitel. Bílé víno je po nalití vhodné uložit do chladiče, aby nezteplalo. Pokud se mění druh vína, nemusíme sklenici narychlo dopíjet. Můžeme také oznámit, že zůstaneme u původního.
Faux pass
Pravidlo o tom, že bílé víno se smí dolévat pouze do prázdné sklenice, patří minulosti. Stejně tak už se většinou nenechává láhev červeného vína půl hodiny „nadýchat“. Na jeho provzdušnění stačí nalití do sklenky. Je nezdvořilé zakrývat sklenku dlaní, abychom naznačili, že už pít nebudeme, nebo ji dokonce obrátit, jak to někdy udělají neznalí hosté. Stejně nezdvořilé je dotyčného do pití nutit. U slavnostní tabule je urážkou hostitelů míchat víno s vodou nebo čímkoli jiným.
Chlazení vín
sekt, ledové a slámové víno na 5-8°C
bílé a růžové víno na 8-11°C
lehčí červené víno, jako je např. Beaujolais, na 12-14°C
těžké červené víno na 16-18°C (chambré, tedy pokojová teplota)
Kombinace jídla a vína
Předtím, než začneme jíst si můžeme dát aperitiv v podobě suchého bílého vína, kořeněného vína nebo sektu.
- K předkrmům – bílé víno
- K polévce se hodí lehčí červená nebo bílá vína. V zahraničí se k vývaru podává suché sherry.
- K rybám a mořským živočichům se většinou doporučují bílá vína.
- K žabím stehýnkům se rovněž pijí bílá vína.
- K hovězímu – vína červená (popř. pivo).
- K telecímu patří lehká červená vína nepřebíjející jeho chuť.
- U vepřového masa záleží na úpravě – kořeněnější a aromatičtější masa vyžadují červené víno.
- K uzeninám může být jak červené, tak bílé víno; vždy by mělo ale jít o vína tvrdší, nikoli sladká a aromatická.
- Ke drůbeži se hodí bílé víno.
- K pečené kachně nebo huse se doporučuje mladé červené víno.
- Zvláštností je krocan – má na sobě totiž bílé i červené maso a podle toho volíme víno. Hodí se i pivo.
- K jehněčímu a skopovému je vhodnější červené víno.
- Ke zvěřině se nejlépe hodí červení víno.
- K těstovinám a zeleninovým jídlům – bílé víno.
- K teplému moučníku se hodí dezertní víno.
- Ke zmrzlině zase sladší bílé víno nebo sladký sekt.
Jídla NEvhodná k vínu
- špenát a artyčoky
- chřest
- zavináč, uzená makrela apod.
- jídla na kari
- čokoládové zákusky