Vyznej se ve víně #1 Rozdělení

Vínu by se dal klidně vyčlenit celý vědní obor. Vinařství samo o sobě je často děděno z rodiče na dítě a přízeň k tomuto lahodnému nápoji se získává již v brzkém mládí. V několika následujících článcích se Vám pokusím přiblížit alespoň základy vinařství, dobré způsoby stolování, oblasti pěstování vína a rozdělení vín…

Základní rozdělení vín

Kromě bílého vína z bílých odrůd a červeného vína z červených odrůd známe ještě rosé, tedy víno růžové. To se získává buď ze speciálních červených odrůd obsahujících méně barviva nebo z modrých hroznů bez kvašení, u stolních a jakostních vín i míšením červeného a bílého vína. Vinařský zákon vymezuje podle cukernatosti hroznů tři kategorie vín.

1. révové víno stolní:

nesmí mít uvedenou odrůdu a oblast, maximálně se zde používá formulace typu s převahou Frankovky. Mělo by mít minimální nebo nízký zbytkový cukr, může se ale (podle přesně určených pravidel) před kvašením doslazovat řepným cukrem.

2. révové víno jakostní:

stejně jako stolní by mělo mít minimum cukru, může se před zkvašením doslazovat. Dělí se na vína odrůdová (např. Muller-Thurgau, Frankovka), která mohou obsahovat nanejvýš 15% jiné, neuvedené odrůdy a známková (např. Pálavské bíle, Velkomoravské červené atd.), u nichž je smíšením několika odrůd dosaženo typické chuti.

3. révová vína s přívlastkem neboli predikátní

jsou nejkvalitnější. Mají vyšší obsah alkoholu a neprokvašeného přírodního cukru, naopak doslazování řepným cukrem je u nich zakázáno. Podle cukernatosti se dále dělí na :

  • kabinet  (19 stupňů cukernatosti)
  • pozdní sběr (21 stupňů cukernatosti)
  • výběr z hroznů (24 stupňů cukernatosti)

Jsou vyráběny z nejkvalitnějších surovin a jejich výroba podléhá přísné kontrole. Ještě bych měl doplnit, že výrobci na lahvích informují i o obsahu zbytkového cukru ve víně: známe víno suché, polosuché, polosladké a sladké.

Další typy révových vín

Archivní vína. Obecně platí, že se archivují vína dobrých ročníků, vyrobená z dobře vyzrálých a zdravých hroznů. Některé odrůdy jsou k archivaci vhodnější a jiné méně vhodné.

Ledová vína se vyrábějí z hroznů, které vinař ponechá na keřích až do prvních mrazů. Prudký pokles teploty promění vodu v hroznech v led, který se dá při lisování oddělit, a proto se z nich vylisuje malé množství mimořádně sladkého a aromatického moštu.

Slámová vína se vyrábějí z hroznů, které se po sklizni uskladní na dva až tři měsíce na slaměné rohože. Tím se zajistí odpaření části vody a mošt je potom velmi sladký a aromatický.

Bariková vína je označení vín, která zrála určitou dobu ve speciálních dubových sudech.

TOP

Nejlepší erotické filmy a seriály

Přítelkyni se nelíbí klasické porno? Raději se chce podívat...

Tipy pro vousy – Co dělat pro jejich růst?

Říká se muž bez vousů je jako chleba bez...

Top 10 Odstřelovací pušky

Odsřelovači jsou a vždy byli elitou každé armády. Jejich...

Top 10 Válečné filmy, které stojí za zhlédnutí

Existuje spousta filmů s válečnou tématikou. Některé stojí za...

Vybíráme styly vousů

Také jste názoru, že pořádný chlap by neměl být...

Co je to CMYK a jak se liší od RGB? Toto musíte vědět, než začnete tisknout

Barevný model CMYK otevřel dveře profesionálnímu tisku a dodnes...

Jízda bez dálniční známky vás může vyjít na nemalé peníze. Kolik činí pokuty?

Plánujete pouze krátkou jednorázovou cestu po českých dálnicích a...

Klimatizační jednotky pro rodinné domy

Toužíte po příjemné teplotě ve svém domově i ve...

Protective PPF Shield Against Gravel for Your Automobile

Modern road travel can subject an automobile’s exterior to...

Proč si vybrat právě Credit půjčku?

Mnoho lidí se může dostat do situace, kdy nečekané...

Bioklimatická pergola hravě strčí klasickou pergolu do kapsy. Proč?

Pergola je nedílnou součástí každé perfektně vybavené zahrady. V...

Box jako součást fitness: Jak ho zařadit do tréninku?

Box už dávno není jen sportem profesionálních bojovníků. Stále...
spot_img

Related Articles