Pokračujeme v našem grilovacím speciálu. Když už víte jak maso naložit, podíváme se na několik druhů mas. Dnes maso hovězí.
Nejprve si objasníme, jak se různým druhům masa říká.
Pravý biftek – ze střední části pravé svíčkové
Club steak – z nízkého roštěnce včetně svíčkové
T-bone steak – plátek masa je rozdělený kostí na dvě poloviny, jedna část je ze svíčkové a druhá z roštěné
Rumpsteak – z kýty
Round steak – z květové špičky
A jak dlouho bifteky připravovat?
Rare – krvavý, málo propečený, 3 cm vysoký biftek smažíme z každé strany asi 1 minutu
Medium – středně propečený, potřebuje z každé strany 3-4 minuty
Well done – velmi propečený, rychle po 3 minutách z každé strany, pak příkon tepla zmírníme a dopečeme 5 – 10 minut do zhnědnutí.
Grilované roštěnky
4 roštěnky, sladkou hořčicovou marinádu (viz minulý díl o grilování)
Naklepané roštěnky naložíme přes noc do marinády (čím déle, tím lépe). Proleželé roštěnky běžným způsobem ugrilujeme.
T-bone steak
4 steaky, olivový olej, rozmarýn, sůl a citronová šťáva
Steaky potřeme olivovým olejem a posypeme jehličkami rozmarýnu, zabalíme do mikrotenové fólie a necháme do druhého dne odležet. Až po ugrilování maso osolíme a pokapeme citronovou šťávou.
Biftečky s banánem
8 plátků ze svíčkové, 2 banány, strouhaný kokos, sůl, pepř, olej, máslo
Lehce naklepané plátky ze svíčkové osolíme, opepříme a opečeme. Oloupané banány rozkrojíme na 8 dílků, každý položíme na horký biftek a posypeme strouhaným kokosem, pokapeme rozpuštěným máslem a ještě prohřejeme pod grilem- ihned podáváme.
Bifteky s nivou
4 plátky hovězí svíčkové, 150 g nivy, kousek másla, petrželka, sůl, pepř, kokosový olej a sádlo
Plátky masa lehce naklepeme, osolíme, opepříme a pokapeme olejem a necháme alespoň hodinu odležet. Pak je opečeme z každé strany asi 4 minuty, mezitím utřeme nivu s máslem a nasekanou petrželkou a rozdělíme na horké bifteky, podáváme.
Zjistěte také, jak dobře ugrilovat vepříka.