Je lepší jíst rychle nebo pomalu?

Toto jednoduché dilema moderní doby se zdá být poměrně zapeklitá otázka. Jisté věci ale určitě naznačují, že byste si měli dvakrát rozmyslet, nežli do sebe hodíte jídlo v rekordní době: rychlá konzumace totiž nejenom zvyšuje riziko nadváhy, ale do budoucna slibuje i jisté srdeční problémy (aspoň jak dokazuje nedávný test provedený American Heart Association v Kalifornii).

V rámci této konkrétní studie bylo badateli z Japonska prozkoumáno na více jak 1 tisíc lidí po pět let. Všichni účastníci byli zkoumáni doktorem jednak před začátkem studie (v roce 2008) a poté na konec studie (pro změnu rok 2013), přičemž se zaznamenávalo vše důležité – dieta, jak moc cvičili, zdravotní historie, …

Poté, co byli lidé rozdělení a identifikováni jako jedlíci pomalí, středně rychlí a velmi rychlí, zjistili ke svému nemalému překvapení, že rekordmani v rychlosti byli i rekordmany, co se týče potenciálu pro přibrání a měli i vyšší stav cukru v krvi a vyšší hodnotu cholesterolu.

Tím to ale bohužel nekončí – rychlí jedlíci skutečně a doložitelně měli asi tak dvojnásobně vyšší tendence, vyvinout si i další rizikové faktory: vysoký krevní tlak, obezitu v oblasti břicha, … Jenž se pak odráží i ve zvýšeném riziku onemocnění cukrovkou, na srdečních chorobách, a tak podobně. To vše proti lidem konzumujícím pomaleji.

Vnucuje se samozřejmě otázka, čím je to v těle způsobeno? Vše naznačuje tomu, že příliš rychlé jídlo často způsobuje fluktuace ve vašem stavu krevního cukru. Výkyv pak způsobí inzulinovou rezistenci a je to tady. To znamená, že vaše tělo nemůže snadno přijmout glukózu z krve, takže nakonec musí produkovat stále více inzulinu, aby to zvládlo. Po čase se to vše může změnit na cukrovku typu 2 a srdeční choroby.

Dále bylo dokázáno, že kdo jí pomalu, tak má menší šanci na to, že skončí s nadváhou. A jak to funguje? Čím déle žvýkáte, tím déle posíláte mozku zprávu, že jste již plní. Když pak mozek dospěje k názoru, že je to dostatečný objem, vydá signál a vy mezitím máte méně šancí se přejíst, nežli k tomu dojde.

Univerzální rychlost jídla neexistuje, ale běžně se za dobrý standard bere rozžvýkání skutečně na jemno bez žádných zbytečně velkých kusů (povšimněte si, že s touto metodou do sebe člověk dostane i méně junk-foodu typu slané preclíky). Poté spolknout, nádech a další sousto.

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

TOP

Nejlepší erotické filmy a seriály

Přítelkyni se nelíbí klasické porno? Raději se chce podívat...

Tipy pro vousy – Co dělat pro jejich růst?

Říká se muž bez vousů je jako chleba bez...

Top 10 Odstřelovací pušky

Odsřelovači jsou a vždy byli elitou každé armády. Jejich...

Top 10 Válečné filmy, které stojí za zhlédnutí

Existuje spousta filmů s válečnou tématikou. Některé stojí za...

Vybíráme styly vousů

Také jste názoru, že pořádný chlap by neměl být...

Kouzlo světelných dekorací

Neonové nápisy dokážou zaujmout na první pohled. Ať už...

Jak pěstovat bylinky v truhlících: Tipy a triky pro každého zahradníka

Pěstování bylinek v truhlících je skvělým způsobem, jak mít...

Jak efektivně zvládnout psaní diplomové práce? Pomoc na míru je řešení

Psaní diplomové práce je jednou z největších výzev, které...

Nezapomenutelná noc plná luxusní zábavy – Goldfingers Prague

Pokud hledáte místo, které vám nabídne nejen zábavu, ale...

5 způsobů jak vydělávat na internetu

Úvod do Online Vydělávání V současné době se online vydělávání...

Jak chutná pravá italská pizza

Představte si tenké, křupavé těsto, které se lehce ohýbá...

Jak škůdci ohrožují restaurace a kavárny: Prevence a rychlá řešení

Restaurace a kavárny patří mezi nejrizikovější provozy, co se...
spot_img

Related Articles