Přejeme dobrou chuť, pokud zrovna něco pojídáte. Neplivejte si to kdyžtak na monitor…
Vyzina: látka z měchýřů
Odkud je: Jde o látku, která se získává ze sušených měchýřů jeseterových ryb.
Kde se používá: Funguje jako čiřidlo při výrobě kvasných nápojů.
Víte, proč máte po pivu neustále plný měchýř? Protože měchýře pijete!
Syřidlo: Nachází se v žaludku telete
Odkud je: Ze žaludků malých telátek.
Kde se používá: Třeba při výrobě sýrů.
Víte, že i když jíte v rámci vegetariánství jenom sýry, i tak se podílíte na zabíjení telat?
Karmín: barvivo z vysušených těl hmyzu
Odkud je: Červené barvivo se získává z těl několika druhů hmyzu, které se povaří a vysuší a pak putuje do oblíbených pochoutek dětí i dospělých.
Kde se používá: Rozmixované brouky najdete třeba v jahodovém pribináčkovi, lentilkách i kuřecích párcích.
V podstatě vše, co je červené obsahuje barvivo z hmyzu.
Cystein: látka z lidských vlasů
Odkud je: Dost je jí v kachním peří a také v lidských vlasech.
Kde se používá: Cyrstein se jako přírodní aminokyseliny dává třeba do pečiva.
Ano, v tom chlebu máte kousky lidských vlasů.
Xanthan: sajrajt z hnijící zeleniny
Odkud je: Xanthanová guma je bakterie, která se suší, rozemele a pak dál používá v potravinách. V podstatě je to ale látka, která se stará o to, aby vám v lednici po dlouhé době všechna zelenina shnila.
Kde se používá: Najdete jí v jogurtech, salátových dresincích a sýrech.
Mňamka!
Želatina: starý dobrý prasečí tuk a kosti
Odkud je: Vzniká vyvařením samých dobrot – prasečí šlachy, kůže, kosti a další jateční odpad.
Kde se používá: V dortech, zákuscích a jiných sladkostech.
Fosforečnan vápenatý: stará dobrá spálená zvířata
Odkud je a kde se používá: Víte, jak vzniká cukr? Aby se řádně profiltroval, používá se fosforečnan vápenatý. Víte, jak vzniká fosforečnan vápenatý? Tím, že spálíte nějaká zvířata a vezmete z jejich spálených kostí ten prach.
Cukříčék!
Šelak: fekálie, co jsou v bonbónech
Odkud je: Získává se z výkalů červce lakového.
Kde se používá: Jde o tu svítivou tvrdší vrstvu na bonbónech, lentilkách apod.
Kastoreum: výměšky z análu bobra
Odkud je: Jde o výměšek análních pachových žláz, kterými si bobři značkují své teritorium.
Kde se používá: Jelikož tenhle výměšek velmi vzdáleně připomíná vanilku, dává se například do vanilkové zmrzliny nebo sladkostí s příchutí vanilky.
Dáte si příště zase vanilkovou?