Ryba je zdravá – Nejen na Vánoce a hlavně za těchto podmínek!

Share

Prospěje vašemu zdraví, když budete konzumovat ryby? Ano. Ovšem má to háček.

Posbírali jsme ty nejdůležitější rady, které se konzumace ryb týkají a sepsali jsme je v pár bodech. 

Pokud se hodláte do nějaké rybky pustit, měla by splňovat toto:

– Ideální jsou ryby lokální, ale stejně zdravé budou i ryby mořské.

– Doporučená četnost konzumování – 2x do týdne.

– Ryba by měla být “tučná“ (zdravé tuky), čerstvá (ne mražená), kvalitní (nekontaminovaná).

– Důležitá je pak volba zpracování- co nejméně přidaného tuku – a příloha (nejlépe zelenina).

picjumbo.com_HNCK5673

Ještě vám mohu vám doporučit DESATERO „co bych dělal, být na vašem místě“:

1. Nejedl bych konzervované ryby a “pečenáče“, výjimečně bych si dopřál uzenou makrelu.

2. Když už rybu z konzervy, tak jedině v olivovém oleji, a to lososa, sardinky (obsah vápníku) a tuňáka v top kvalitě.

3. Jedl bych tak jednou za dva týdny tresčí játra.

4. Mraženého lososa, budiž, ale jen z čistých aljašských vod.

5. Pstruha z farmy bych si dal na talíř občas.

6. Čerstvého lososa pravidelně, ale zase jen v top kvalitě.

7. Nejedl bych rybí prsty (už jen ten název je na hlavu), protože jsou z mletého masa a i ty z celými masovými kousky obsahují barviva, ztužený tuk, sušená vejce… no nic zdravého.

8. Hodně dlouho bych se rozmýšlel nad levnými mraženými plody moře.

9. Vůbec bych nejedl mraženého žraloka.

10. Jedl bych kapra nejen na Vánoce.

picjumbo.com_HNCK5688

Nedostatek omega-3 mastných kyselin

Jsou obsažené jen v tuku ryb z moře, ale ty jsou drahé a často i těžce dostupné. Já řeším tento problém doplňkem stravy, který obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Je to kompromis, klid a žádné nebezpečí, že se přiotrávím.

Taky je to levnější a bez umělých tuků. 

Read more

Local News