Technologické vychytávky, které usnadní jízdu na motorce

Share

Jízda na motorce se v posledních letech díky technologickému pokroku výrazně proměnila. Moderní technologie nejen zvyšují bezpečnost a komfort jezdce, ale také přinášejí nové možnosti, jak si jízdu naplno užít. Ať už jde o navigační systémy, chytré přilby nebo elektronické asistenty, dnešní motocyklisté mají k dispozici řadu vychytávek, které jim mohou výrazně usnadnit každodenní jízdu. Podívejme se na některé z nejzajímavějších technologických inovací, které stojí za pozornost.

Chytré přilby pro větší bezpečnost a pohodlí

Moderní chytré přilby nabízejí více než jen ochranu hlavy. Jsou vybaveny řadou funkcí, které zvyšují bezpečnost a pohodlí jezdce.

  • Integrovaná komunikace a hudba: Mnoho chytrých přileb je vybaveno integrovanými bluetooth sluchátky a mikrofonem, což umožňuje snadnou komunikaci s ostatními jezdci nebo poslechem hudby během jízdy. Tato funkce také usnadňuje přijímání telefonních hovorů bez nutnosti sundávat přilbu.
  • Navigační systém: Některé modely chytrých přileb mají vestavěné displeje, které zobrazují navigační pokyny přímo na hledí nebo v dolní části přilby. Jezdec tak nemusí odvracet zrak od silnice a může se plně soustředit na jízdu.
  • Bezpečnostní kamery: Vybrané přilby jsou vybaveny předními a zadními kamerami, které zaznamenávají jízdu a mohou sloužit jako důkazní materiál v případě nehody. Kamery také pomáhají při sledování situace za jezdcem, což zvyšuje bezpečnost.

Navigace je pro motocyklisty klíčová, zejména při delších výletech do neznámých míst. Moderní navigační systémy a aplikace nabízejí funkce, které jsou přizpůsobeny specifickým potřebám motorkářů.

Tip: Držáky GPS jsou nezbytným doplňkem pro bezpečnou a pohodlnou jízdu, protože udrží navigaci pevně na místě i při vysoké rychlosti.

  • Specializované GPS systémy: Existují GPS navigace navržené speciálně pro motocyklisty, které zohledňují trasy vhodné pro motorky, včetně klikatých silnic a malebných cest. Tyto navigace jsou odolné vůči vodě a prachu, takže je lze používat za jakýchkoli podmínek.
  • Motocyklistické aplikace: Aplikace jako Calimoto nebo REVER umožňují plánování tras s ohledem na oblíbené motorkářské trasy. Nabízejí také možnost sledování a sdílení vašich cest s přáteli nebo komunitou.
  • Varování před nebezpečím: Některé navigační systémy a aplikace poskytují aktuální informace o dopravní situaci, nebezpečných úsecích nebo uzavírkách. Umožňují tak včas reagovat a vyhnout se nepříjemným překvapením na cestě.

Elektronické asistenty pro lepší ovladatelnost

Moderní motocykly jsou vybaveny řadou elektronických asistentů, které zlepšují ovladatelnost a bezpečnost jízdy. Tyto technologie mohou být rozhodujícím faktorem při jízdě v náročných podmínkách nebo při krizových situacích.

  • Systém ABS: Protiblokovací brzdový systém (ABS) zabraňuje zablokování kol při prudkém brzdění, což výrazně snižuje riziko pádu, zejména na mokrém nebo kluzkém povrchu. Moderní motocykly často nabízejí možnost nastavení citlivosti ABS podle typu terénu.
  • Kontrola trakce: Systém kontroly trakce zabraňuje prokluzu zadního kola při akceleraci. To je obzvláště užitečné na mokrém povrchu nebo v zatáčkách, kde může dojít ke ztrátě přilnavosti. U některých modelů lze nastavit úroveň zásahu systému podle aktuálních podmínek.
  • Jízdní režimy: Mnoho moderních motocyklů nabízí různé jízdní režimy, které upravují výkon motoru, reakci na plyn a citlivost ABS. Díky tomu může jezdec snadno přizpůsobit chování motorky aktuálním podmínkám, například při jízdě v dešti, na dálnici nebo v terénu.

Chytré doplňky a příslušenství

Kromě chytrých přileb a elektronických asistentů existuje celá řada doplňků, které mohou usnadnit a zpříjemnit jízdu na motorce.

  • Bezklíčový přístup: Systémy bezklíčového přístupu umožňují snadné startování a vypnutí motorky bez nutnosti hledat klíče. Stačí mít u sebe klíč nebo kartu a motorka se automaticky odemkne a je připravena k jízdě.
  • Sledovací systémy: GPS sledovací systémy mohou pomoci najít ukradenou motorku nebo sledovat pohyb během výletu. Některé modely také umožňují sledování parametrů jízdy, jako je rychlost, ujetá vzdálenost nebo spotřeba paliva.
  • Chytré držáky na telefon: Držáky na telefon s integrovaným nabíjením umožňují pohodlné používání navigace a zároveň udržují telefon nabitý. Některé modely mají i integrovanou ochranu proti vodě a vibracím, což zajišťuje bezpečné uchycení i v náročných podmínkách.

Read more

Local News