Kdo je favoritem prezidentských voleb a kde si na jednotlivé kandidáty vsadit?

Share

Americké prezidentské volby jsou důležité nejen pro občany USA, ale i pro nás. Jejich výsledek totiž bude mít velký dopad mimo jiné také na Evropu. I proto budou tento rok ještě sledovanější než kdy dřív.

O tom, kdo má vyšší šance na vítězství, se stále vedou bouřlivé debaty nejen mezi voliči jednotlivých kandidátů, ale i mezi odborníky. Volby letos vycházejí na 5. listopadu.

Kdo má blíže do Bílého domu?

Kamala Harris byla pro větší část americké veřejnosti dlouho neviditelná, a to i když zastávala pozici viceprezidentky. Jelikož se však rozhodl Joe Biden už nekandidovat, záře reflektorů se zaměřily právě na Harris. Tu totiž Demokratická strana navrhla jako kandidátku na novou hlavu státu.

Harris je relativně mladá, výřečná a má už za sebou rozsáhlé politické zkušenosti. Navíc bojuje za celostátní právo na potrat, díky čemuž si získala fanynky i mezi mnohými republikánkami. Navíc ji podporují i přední hvězdy amerického showbusinessu, což může také zamíchat kartami ve prospěch Harris.

Donald Trump však podle posledních průzkumů na Harris příliš neztrácí. Není ani divu, jelikož dokáže oslovit konzervativnější část Spojených států, kterou více než potraty zajímá bezpečnost a ekonomika. I přesto Harris o pár procent vede, ovšem v rámci federace. Volby v Americe 2024 však nerozhodne popularita v celých USA, ale pouze v několika málo státech.

Systém volitelů

Volby USA nefungují tak jako u nás. Každý americký stát disponuje několika voliteli, kteří rozhodují o výsledku voleb. Pokud chce kandidát tyto volitele získat, musí v daném státě zvítězit. Vyhrává ten, kdo dosáhne alespoň na 270 volitelů.

Jak Republikáni, tak i Demokraté mají v současnosti zemi rozdělenou plus mínus 1:1. Existují však i tzv. swing states, kde mohou vyhrát oba kandidáti. A vzhledem k tomu, že průzkumy ukazují velmi těsný souboj, volby USA 2024 rozhodnou obyvatelé právě těchto výše zmíněných nerozhodnutých států.

Toto je zajímavé i pro sázkaře, kteří si mohou prakticky v každé relevantní sázkové kanceláři vsadit na konečný výsledek. Velmi dobrou možností je kupříkladu sázková kancelář Tipsport.

Zde totiž zájemci o sázení dostanou zdarma 20 euro, stačí se jen zaregistrovat. Tento Tipsport bonus na sázky na prezidentské volby USA znamená, že je možné si přijít na poměrně velký balík peněz a zároveň nic neriskovat.

Tipsport prezidentské volby USA je tudíž tou nejlepší možností, kde si vsadit na budoucího vůdce svobodného světa.

Read more

Local News