Jaký protein zvolit?

Představíme-li si naše tělo jako divadelní jeviště, proteiny zde hrají jednu z hlavních rolí. Z proteinů se skládá veškerá svalová hmota, proteiny jsou zdrojem aminokyselin důležitých pro náš metabolismus apod. Proteiny samozřejmě přijímáme přirozenou cestou z potravy, vhodné jsou v tomto ohledu např. ryby, hovězí a vepřové maso či luštěniny. V některých případech je ale třeba příjem proteinů navýšit prostřednictvím konzumace doplňků. Sportovci a lidé v tréninku do této kategorie samozřejmě spadají také. Trh s proteinovými doplňky pro sportovce je však přesycen nejrůznějšími nabídkami, ze kterých není pro někoho, kdo se v problematice tolik neorientuje, snadné si vybrat. Následující text se zaměří na skupinu proteinů, která patří mezi nejrozšířenější a které jsou obecně považovány za jedny z nejlepších – syrovátkové proteiny. 

Syrovátka je de-facto směsí různých typů proteinů, minerálních látek, lipidů, vitamínů a dalších látek. Díky vývoji poznání a rozvoji technologií zpracování syrovátky jsou dnes na trhu dostupné tři základní typy syrovátkového proteinu označované jako hydrolyzát, izolát a koncentrát.

Koncentrát

Prvním typem potravinového doplňku založeného na syrovátkovém proteinu je koncentrát. Ten obsahuje 50-80 % syrovátkových proteinů (kvalitní výrobky by jich však měly obsahovat alespoň 65 %) v kombinaci s laktózou a tuky. Jeho použití je především coby doplňku stravy při nedostatku bílkovin a v objemové fázi tréninku (cca 45 minut po cvičení). V koncentrátu jsou zastoupeny i sacharidy, díky nimž má poměrně příjemnou chuť.

Izolát

Setkat se lze i s tzv. syrovátkovým izolátem. V tomto případě se jedná o produkt, jehož obsah bílkovin je vyšší než 80 %. V porovnání s koncentrátem má izolát čistší složení, tj. obsahuje méně tuků a laktózy, stejně jako vitamínů a minerálů. Při tréninku lze jeho konzumaci doporučit především v jeho rýsovacích fázích. Využití nalezne také v dietách a při obecném nedostatku bílkovin.

Hydrolyzát

Poslední formou syrovátkového proteinu je tzv. hydrolyzát považovaný za jeho vrcholnou formu. Oproti izolátu, jehož dalším zpracováním vzniká, je lépe vstřebatelný a velmi vhodný pro podporu nárůstu svalové hmoty i regenerace po výkonu. Mezi jeho nevýhody patří hořká chuť a vyšší cena, jde-li vám však skutečně jen o výkon, jedná se o nejlepší volbu.

 

TOP

Nejlepší erotické filmy a seriály

Přítelkyni se nelíbí klasické porno? Raději se chce podívat...

Tipy pro vousy – Co dělat pro jejich růst?

Říká se muž bez vousů je jako chleba bez...

Top 10 Odstřelovací pušky

Odsřelovači jsou a vždy byli elitou každé armády. Jejich...

Top 10 Válečné filmy, které stojí za zhlédnutí

Existuje spousta filmů s válečnou tématikou. Některé stojí za...

Vybíráme styly vousů

Také jste názoru, že pořádný chlap by neměl být...

Kouzlo světelných dekorací

Neonové nápisy dokážou zaujmout na první pohled. Ať už...

Jak pěstovat bylinky v truhlících: Tipy a triky pro každého zahradníka

Pěstování bylinek v truhlících je skvělým způsobem, jak mít...

Jak efektivně zvládnout psaní diplomové práce? Pomoc na míru je řešení

Psaní diplomové práce je jednou z největších výzev, které...

Nezapomenutelná noc plná luxusní zábavy – Goldfingers Prague

Pokud hledáte místo, které vám nabídne nejen zábavu, ale...

5 způsobů jak vydělávat na internetu

Úvod do Online Vydělávání V současné době se online vydělávání...

Jak chutná pravá italská pizza

Představte si tenké, křupavé těsto, které se lehce ohýbá...

Jak škůdci ohrožují restaurace a kavárny: Prevence a rychlá řešení

Restaurace a kavárny patří mezi nejrizikovější provozy, co se...
spot_img

Related Articles