Cestovní pojištění: klíčový parťák pro každého dobrodruha

Share

Dobrodružství na jachtě v Chorvatsku už čeká? Nebo snad potápěčský výlet v Egyptě s partou kamarádů nebo dovádění na čtyřkolkách v dunách na Gran Canarii? Ať už se chystáte na road trip na motorce, objevování fauny a flory v exotických vodách či vysokohorskou turistiku, je důležité nepodcenit jediné – cestovní pojištění.

Mnoho lidí věnuje dlouhé hodiny plánování, investuje peníze do výbavy, ale pak si přibalí do batohu pouze kartičku zdravotní pojišťovny namísto sjednání komerčního cestovního pojištění. Proč se vyvarovat této chyby, která může vyluxovat domácí rozpočet?

Kartičku s sebou

Vzít si s sebou na cesty do zahraničí kartičku české zdravotní pojišťovny je zcela v pořádku. Rozhodně ale není možné se na ni plně spolehnout, protože kryje pouze nezbytnou a akutní zdravotní péči, k tomu jen za podmínek jako mají místní a pouze v rámci veřejného zdravotního systému.

Může se tedy lehko stát, že v okolí pobytu se vyskytují pouze soukromá zdravotnická zařízení, nadto i v rámci státních středisek mohou lékaři požadovat za ošetření, hospitalizaci nebo převoz různé poplatky, přitom stačí sjednat pojištění do zahraničí online.

Bez obav na cestách

V Česku jsme zvyklí za lékařskou péči neplatit, v každé z 27 zemích EU mají systém odlišný a to, co je někde zadarmo se může v jiném státě platit. Kartička zdravotní pojišťovny navíc nekryje repatriaci ostatků do České republiky a různé další náklady. Současně se nevztahuje na lékařskou péči při adrenalinových či rizikových aktivitách.

Například pro potápění k vrakům letadel z druhé světové války ve Středozemním moři je potřeba připojištění, což u SV pojišťovny není žádný problém. Pojištění do zahraničí online se sjednává snadno a je možné navýšit pojistnou částku na požadovanou úroveň.

Nejen při nečekané indispozici

Bušení u srdce nebo nenadálá indispozice po bodnutí vosou? Cestovní pojištění kryje výlohy při nečekaných zdravotních problémech, ale pomůže i v dalších situacích. Především je k dispozici 24hodinová linka sedm dní v týdnu, na které operátoři pomohou s výběrem zdravotnického zařízení nebo poradí při ztrátě osobních dokladů.

Novinkou je pak „letový asistent“, který se hodí při zpožděném nebo zrušeném letu. Součástí cestovní pojistky je i pojištění občanské odpovědnosti, které kryje škody způsobené při běžných činnostech a při rekreačním sportování.

Read more

Local News