Že neumíte topit v krbu? Učený z nebe nespadl, ale ona o tom vědět nemusí! Naučte se topit v krbu s jistotou a hned na první pokus.
Jste klasický produkt městského života a štípání dříví je pro vás jen oblíbenou scénou ve filmu? Dáme vám praktický návod, jak se naučit topit dřevem.
Zásady správného a efektivního topení v krbu
Pro efektivní topení v krbu je třeba se starat o odpovídající teplotu, použití správného dřeva, přívod vzduchu a správný postup roztápění i přikládání.
Vše je to záležitost zkušeností, dříve nebo později poznáte metodou pokus/omyl, jak se vám topí nejlépe.
Výběr dřeva podle příležitosti
Pakliže chcete krbem vytápět celý prostor, bude se vám hodit tvrdé dříví – buk, ořech, buk – které sice nehoří velkým plamenem, ale jeho výhřevnost dosahuje mnohem vyšších hodnot než u dřeva měkkého.
Máte-li krb být fajnovým dokreslením romantického večera, použijte dřevo, které příjemně voní. Ovocné stromy – švestka, jabloň, třešeň – mají příjemnou nasládlou vůni, stejně tak dříví nasycené pryskyřicí – smrk – pěkně voní, ale také vystřeluje jiskry a produkuje nadměrně saze.
Topení pro efekt vyžaduje dobře hořící dřevo – borovice, lípa, topol – které hoří rychle, dlouhým a výrazným plamenem.
Pozor! na vlhké dřevo, které hodně kouří, špatně se zapaluje, není výhřevné a tvoří saze.
Jak na rychlé rozhoření a přikládání?
Na rychlé rozhoření a uvedení krbu do optimální teploty použijte tenčí polínka, pro dlouhodobé hoření pak použijte tlustší.
Pokud není krb dobře rozpálený, může přiložení tlustými poleny způsobit kouření.
Je třeba ser naučit přikládat ve správném intervalu, pomalé přikládání a vlhké topivo způsobí vyhasnutí a čoud.
Pozn.: Krb není odpadkový koš, není tedy důvod v něm spalovat smetí!