Letní grilování: Marinády

Jakmile se začne prodlužovat den, je déle světlo a večery jsou teplé, všichni začnou vytahovat grily či se těší k táboráku. Léto je zkrátka obdobím nejen koupališť, dovolených, ale také grilování a opékání různých lahůdek. Protože chlapi, jak je známo, jsou masožravci, přinášíme letní speciál GRILOVÁNÍ bifteků, řízků a dalšího výborného masíčka.

Aby maso mělo správnou chuť, je třeba ho přes noc naložit do marinády na grilování. My vám přinášíme několik jednoduchých tipů.

Jednoduché a rychlé

Jsou snadné, rychlé a hodí se na jakékoliv maso. Jejich přípravu hravě zvládnete, dokonce jí můžete pověřit i děti.
1) Sůl, pepř, olej
2) Sůl, sójová omáčka, olej
3) Grilovací koření, olej
4) Koňak a olej

Jogurtová marináda

Hodí se výborně k rybám, zejména těm tučnějším, dále na jehněčí či krůtí maso. Zjemňuje chuť. 

Kelímek bílého jogurtu, 5 lžic olivového oleje, špetka soli a grilovací koření dle chuti. Nejdříve smícháme jogurt a olej, pěkně vyšleháme a poté ochutíme solí a kořením.

Bylinková marináda

Hodí se na všechny druhy bifteků a téměř všechna červená masa.

Svazek bylinek (majoránka, tymián, oregano + jakékoli další vámi oblíbené bylinky), citrón, 6 lžic olivového oleje, 2 stroužky česneku, mletá sladká (či ostrá paprika) .

Omytý citron nakrájíme i s kůrou nadrobno (můžete i rozmixovat) a promícháme s nasekanými bylinkami, olejem, utřeným či na jemno nakrájeným česnekem a paprikou.

Marináda z červeného vína

Nejlépe ke králíkovi, nebo na ryby.

2 dl červeného vína, 4 stroužky česneku, 4 kuličky jalovce, větvička rozmarýnu

Ve víně rozmícháme nasekaný rozmarýn, prolisovaný česnek a podrcený jalovec

Barbecue marináda

Univerzální použití.

2,5 šálku vývaru, sůl, 10 lžic worchesteru, 5 lžic jemného octa – nejlépe vinného, 7 lžic oleje, 1,5 lžičky ostré hořčice, mletá paprika dle chuti, 1,5 lžičky glutasolu, 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžička tabasca, 1 lžička chilli (nebo čerstvě umletého pepře) a bobkový list.

Smícháním ingrediencí získáte zhruba 1 l marinády, což vystačí zhruba na 10 porcí masa ke grilování. Do marinády naložíme a při grilování potíráme.

Sladká hořčicová marináda

Oblíbená především na kuřecí křidélka. Je určena k rychlému grilování, při delším opékání se pálí.

60 g meruňkového džemu, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce medu, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžíce hnědého cukru, 1 lžíce oleje vystačí na 1 kg masa.

Pro ještě lepší grilování zjistěte, jak na vepřové?

TOP

Nejlepší erotické filmy a seriály

Přítelkyni se nelíbí klasické porno? Raději se chce podívat...

Tipy pro vousy – Co dělat pro jejich růst?

Říká se muž bez vousů je jako chleba bez...

Top 10 Odstřelovací pušky

Odsřelovači jsou a vždy byli elitou každé armády. Jejich...

Top 10 Válečné filmy, které stojí za zhlédnutí

Existuje spousta filmů s válečnou tématikou. Některé stojí za...

Vybíráme styly vousů

Také jste názoru, že pořádný chlap by neměl být...

Proměna interiéru bez bourání: Mikrocementová stěrka jako nástroj pro rychlou renovaci

Sníte o moderním a krásném interiéru jako z katalogu? Nemusíte...

Tlak roste, čas běží: Co dělat, když závěrečná práce ještě není ani načatá?

Přednášky za vámi, zkoušky složené, semestrální práce odevzdané –...

Jak chytré hodinky fungují jako zdravotní monitory?

Moderní chytré hodinky se vyvinuly daleko za své předky,...

Co je to CMYK a jak se liší od RGB? Toto musíte vědět, než začnete tisknout

Barevný model CMYK otevřel dveře profesionálnímu tisku a dodnes...

Jízda bez dálniční známky vás může vyjít na nemalé peníze. Kolik činí pokuty?

Plánujete pouze krátkou jednorázovou cestu po českých dálnicích a...

Klimatizační jednotky pro rodinné domy

Toužíte po příjemné teplotě ve svém domově i ve...
spot_img

Related Articles