Transplantace vlasů: cenu tohoto zákroku ovlivňují nové technologie, pomáhá i robot

Share

Inovátoři se nebojí zabrousit do takových odvětví, jakou je estetická chirurgie, a tím pádem stanovují, kolik stojí i transplantace vlasů. Lidé neváhají investovat do svého vzhledu statisíce korun a svěřit se do péče umělé inteligence.

Cena transplantace vlasů stoupá s použitím měření robotické ruky a koordinace lékařem

Chirurgický způsob léčby plešatosti pracuje s vlastními vlasy. Ze zadní části pokožky se odstraní kořeny, které se pak přenesou na požadovaná místa, jako je temeno nebo kolečko na hlavě. Vzadu totiž vlasy nepadají, takže jsou zdravé a je zaručený další růst. Ve vývoji jsou i nové technologie tvorby vlasů z kmenových buněk.

Práci s vyjímáním vlasů může dělat i lékař, ale díky lidskému faktoru se může unavit, nebýt úplně soustředěný nebo pečlivě přesný. Proto jej dnes na řadě pracovišť nahrazuje robotická ruka, která vytváří kruhové řezy kolem vlasových folikul na bázi optiky. Měří úhel růstu vlasů, takže se nestane, aby přeťal nějakou cibulku. Zároveň si vybírá místa se silnějším porostem, a ne jemné vlásky.

Robot je zárukou přesnosti, ale nesmí pracovat bez kontroly

Lidský dohled nesmí být u nových technologií vynechaný. Lékař celou dobu sleduje práci robota na počítači a v případě potřeby ho může zastavit a přeprogramovat. Dříve takový zákrok bez nových technologií trval i osm hodin. Robotická ruka to zvládne za polovinu času.

Zájemci se díky modernímu způsobu mohou těšit na to, že díky přesnějšímu měření budou mít na hlavě jen malé řezy. Tím pádem se jim rychle zahojí. Obvykle to trvá tak týden, kdy mají menší otoky. Pak už neodborné oko nic nepozná.

Prodloužená ruka lékaře je umělá inteligence

Moderní přístroje dnes lidem nabízí takové aplikace, které jim přebarví oči, nasadí korunku či vyhladí vrásky. Podobnou službu začali nabízet i ty kliniky, které se věnují transplantaci vlasů. Díky modelaci zákazníkovi ukážou, jak bude vypadat, až si ho takzvaně vezmou do parády.

Každý má svoji představu, jak by jeho bujná kštice měla vypadat. S tužkou a papírem se ale může s lékařem hůře dorozumívat. Počítačová simulace mu rovnou zrcadlí jeho nový vzhled. Lépe se pak vyjednává o výši čela nebo zaoblení koutů.

5 faktů o transplantaci vlasů

  1. Člověk má na hlavě asi 100 tisíc vlasů
  2. Nejvhodnější věk pro zákrok je 30 let a více
  3. Cena transplantace vlasu se pohybuje kole 155 tisíc korun
  4. Samotná operace bez narkózy trvá 3 – 4 hodin
  5. V Česku se první transplantace dělaly od roku 1993

Dnešní lékaři se vyvarovali chyb svých předchůdců

Vývoj do dnešního dne, kdy se práce lékařů kombinuje s robotem, ušel pořádný kus cesty. Všechno to začalo už v 19. století, kdy se objevila první zmínka o přenosu vlasových folikulů. Tehdy odborníci věřili, že díky transplantacím už nebude nikdo plešatý. Obor se pak rozvíjel v Japonsku a v New Yorku.

První pokusy v padesátých letech nevypadaly vůbec přirozeně a tehdejší pacienti vypadali jak špatně vymodelované panenky. Z hlavy jim trčely trsy vlasů. Dnes už se ví, že nelze přenášet shluk 30 vlasů, ale nejlépe jeden až tří. Potom výsledek působí přirozeným dojmem.

Vypadávání vlasů už není neřešitelný problém

Transplantace vlasů je nejčastěji prováděným estetickým chirurgickým zákrokem. Jedná se o jedinou alternativní metodu k obnovení ztráty vlasů u některých onemocnění vlasů, jako je genetická ztráta vlasů nebo alopecie.

Různé inovace mohou pomoci s řešením plešatosti. A co vy? Nechali byste robotickou ruku, aby vám na hlavě vytvořila novou image, nebo byste zvolili raději osvědčenou metodu a svěřili se výhradě do péče živého lékaře?

Read more

Local News